Bilim adamları cevabı buldu. Kimi insanların sivrisineklerce
daha az ısırılmasının sebebi: ''Bu insanların tatlı ter kokuları.''...
Bilim
adamları, kimilerinin sivrisineklerce ''tercih edilmesinin'',
kimilerininse ''tercih edilmemesinin'' ardında yatan nedenin, vücut
kokularındaki farkta yattığını, sivrisineklere dirençli olanların
terlerindeki şekerimsi koku bileşiminin daha yüksek düzeyde olduğunu
keşfettiler.
''Ketonlar'' olarak bilinen bu bileşimlerin
sivrisinekleri savdığını belirleyen bilim adamları, vücudunda bu
maddenin çok olduğu insanların sivrisinek ısırıklarına daha az maruz
kaldıklarını söylediler.
Rothamsted araştırma kuruluşundan Dr.
James Logan, sivrisineklerin insanları belirlemelerine yardım eden,
farklı kimyasalları ve işaretleri ayırtetme yeteneğine sahip
olduklarını bildirdi.
Logan, bir kişide bu ketonların yüksek
yoğunlukta bulunmasının, sivrisineklerin, hedeflerindekinin insana
benzemediğini düşünmelerine yol açtığını ve böylece bu kişileri
sivrisinekler için daha az çekici kıldığını kaydetti.
İskoçya
Aberdeen Üniversitesi'nden meslektaşlarıyla birlikte çalışan Logan,
sivrisineklere dirençli gönüllü deneklerin vücut kokularıyla sinekleri
çeken insanların kokularını karşılaştırdı.
Sivrisinekleri
kovmada etkili 5 tür keton belirleyen Logan ve arkadaşları, bu
maddeleri normalde sivrisineklere çekici gelen denekler üzerine
sıktılar ve sivrisineklerin bu kişilere artık yaklaşmadıklarını
gördüler.
Bilim adamları şimdi, bu bulgunun ışığında yeni bir sivrisinek kovucu geliştirmek için kolları sıvadılar.
Yeryüzünde
3 bin 500'den fazla sivrisinek türü bulunuyor ancak bunlardan çok azı
insan bedeninden besleniyor. Sivrisinekler nektardan beslenseler de
dişiler, yumurta geliştirmeye yarayan protein ve enerji sağlayan kandan
da yararlanıyor.